آبکاری الکتریکی چیست؟
آبکاری شامل انتقال جریان از یک منبع جریان الکتریکی به محلول الکترولیت و پوشش یک فلز بر روی قطعه را نامند. در محلول الکترولیت دو الکترود قرار دارد که جریان از این طریق به الکترولیت منتقل می شود. با این روش می توان انواع فلزات را از جمله نقره، کروم، نیکل، روی، کادمیوم، پلاتین، قلع، طلا و سرب را بر روی قطعات مختلف پوشش داد.
آبکاری بسیار شبیه به الکترولیز می باشد اما این فرآیند بر عکس می باشد. آبکاری و الکترولیز نمونه هایی از واکنش های الکتروشیمی می باشد.
الکترولیت از محلول نمکی که قصد پوشش فلز بر روی جسم را داریم، می باشد. مثلا اگر می خواهیم یک قاشق را با مس بپوشانیم باید از الکترولیت که نمکی از مس می باشد استفاده می گردد. الکترولیت ها می تواند اسیدی یا قلیایی باشند. مهندس سطح با توجه به کاربرد تصمیم می گیرد که کدام نوع الکترولیت مورد استفاده قرار می گیرد.
الکترودی که در قطب مثبت استفاده می شود عمدتا از جنس فلز پوششی می باشد این الکترود به اصطلاح آند نامیده می شود. در مثال بالا آند از جنس مس می باشد. باید توجه داشت آند دارای درجه خلوص بالا می باشد.
حال ما آماده برای فرآیند آبکاری هستیم. یادآوری می شود برای برقراری جریان باید از یک منبع تغذیه مناسب استفاده نمود تا بتوان بین دو الکترود جریان برقرار نمود.
اساس و اصول آبکاری بر پایه قوانین فارادی به خصوص قانون دوم می باشد.