Welcome to our website! We work for you

مراحل مختلف آبکاری قلع

فلز قلع می تواند تقریبا بر روی هر نوع فلزی رسوب کند. در این بخش قصد داریم مراحل مختلف آبکاری قلع را مورد بررسی قرار دهیم. باور داریم که این اطلاعات می تواند مورد استفاده تمامی فعالان صنعت آبکاری قرار گیرد.

مرحله تمیز کاری- چربیگیری:

سطح قطعه ای که نیاز به پوشش قلع می باشد باید کاملا عاری از هر گونه چربی و لایه های اکسیدی باشد. مرحله تمیز کاری یک فرآیند چند مرحله است که بستگی به نوع قطعه و مقدار و نوع چربی روی سطح دارد که می تواند شامل مراحل زیر باشد:

- سند بلاست: در این فرآیند از هوای تحت فشار همراه با شیشه خرده، اکسید آلمینیوم، پوست ذرت یا پوست گردو برای زدودن چربی و لایه های اکسیدی استفاده می شود.

- چربیگیر گرم: استفاده از چربیگیر گرم که می تواند تا دمای 70 درجه حرارت داده شود این چربیگیر به صورت قلیایی می باشد نوع و مقدار و درجه دما بستگی به نوع قطعه دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با بخش فنی شرکت پویاب فلز تماس برقرار نمایید.

چربیگیری الکتریکی: در این مرحله  از چربیگیر الکتریکی که قلیایی می باشد در یک وان آهنی استفاده می شود. در این مرحله با جریان برق که عمل چربیگیری صورت می گیرد.

مرحله اسید شویی: طی انجام این فرآیند باقیمانده جربی ها و یا لایه های اکسیدی از روی قطعه پاک می شود استفاده از نوع اسید و درصد آن بستگی به نوع قطعه دارد.

لازم به ذکر است در پایان فرآیند چربیگیری و اسید شویی حتما شستشوی مناسبی صورت بگیرد. 

آبکاری قلع

مرحله آبکاری:

در این مرحله یک محلول الکترولیتی که به آن حمام آبکاری نیز می گویند. الکترولیت آبکاری قلع دو نوع می باشد، یا محلول قلیایی و یا اسیدی می باشد. از هر نوع الکترولیتی که استفاده شود نمکی از قلع در آب حل می شود تا یون قلع در الکترولیت وجود داشته باشد.

در حمام های آبکاری قلع اسیدی از شدت جریان بیشتری استفاده می شود که در نتیجه مقدار رسوب بر روی قطعه بیشتر خواهد بود. در حمام های آبکاری قلع اسیدی پوشش یکنواخت تری نسبت به آبکاری قلیایی قلع دست خواهیم یافت.

قطعه به عنوان کاتد در وان آبکاری استفاده می شود آند هم از قلع می باشد. جریان بوسیله رکتی فایر برقرار می شود که یک یکسو کننده جریان می باشد.

در مرحله پایانی آبکاری شاید لازم باشد از یک پوشش تکمیلی برای بالا بردن مقاومت به خوردگی پوشش انجام داد و یا در بعضی مواقع برای دوری از تردی هیدروژن از عملیات حرارتی برای جلوگیری از شکنندگی هیدروژن استفاده نمود.

مسایل متداول آبکاری قلع:

در فرآیند آبکاری قلع تعدادی از مشکلات ممکن است رخ دهد که در اینجا به برخی از این اشکالات پرداخته می وشد:

ایجاد برجستگی های ریز و کوچک ( مانند حالت ته ریش در صورت مردان Whiskers) می تواند مدت ها پس از اتمام فرآیند آبکاری روی پوشش ایجاد شود. این اشکال می تواند صدمات جبران ناپذیری به خرابی سیستم های های رایانه ای و ماهواره ای خواهد شد. به نظر می آید این اشکال به علت تشکیل پیل الکتریکی و سطح قطعه می باشد و تقریبا هیچ راه حل اثبات شده ای برای این موضوع وجود ندارد.

اشکال دیگر عدم ضخامت پوشش یکنواخت در سطح قطعه می باشد که این اشکال در بیشتر مواقع مربوط به شکل خاص قطعه و یا عدم یکنواختی جریان به هر دلیلی می باشد. این اشکال با طراحی بهینه شابلون و یا نوع رکتی فایر و یا تنظیم جریان برق ورودی تا حدودی اصلاح می گردد. البته ناگفته پیدا است که استاندارد بودن الکترولیت آبکاری قلع از شرط های اساسی می باشد.

یکی دیگر از اشکالات در مورد آبکاری قلع، اختلال در قابلیت لحیم کاری پوشش قلع می باشد. می دانیم که قلع به خاصیت لحیم کاری بسیار خوبی معروف است، که این ویژگی با گذشت زمان کاهش می یابد. طول عمر لحیم کاری را می توان از طریق انتخاب یک الکترولیت مناسب و ایجاد یک پوشش آبکاری قلع بدون اشکال و در آخر استفاده از یک شیوه بسته بندی مناسب می توان قابلیت لحیم کاری را حفظ کرد، بعهوان مثال بسته بندی قطعات در کیسه ههای پر از ازت منجر به افزایش ده برابری ماندگاری لحیم کاری خواهد شد.

آبکاری آلیاژی قلع:

یکی از راه های تقویت فرآیند قلع استفاده از رسوب مشترک(آلیاژ) قلع با یک فلز و یا چند فلز دیگر است. آلیاژ های قلع معمولا شامل موارد زیر می باشد:

سرب- قلع: مقاومت در برابر خوردگی و جوش پذیری عالی را ایجاد می کند و می تواند در عین جلوگیری از برجستگی های ریز پوششی نرم تر را ایجاد می کند.

مس- قلع: مقاومت به خوردگی پوشش را بهبود می بخشد اما ممکن است باعث شکنندگی شود. همچنین امکان دارد اخلال در لحیم کاری بوجود آید علاوه بر اینکه امکان دارد باعث افزایش برجستگی های ریز بر روی سطح شود.

سرب-مس- قلع: این ترکیب اغلب برای کاهش اصطکاک در یاتاقان های کشویی موتور استفاده شود.

 قلع نقره: مقاومت مکانیکی کلی را بهبود می بخشد و حداکثر می توان از این پوشش در درجه حرارت بیشتر محیط استفاده کرد ولی قطعا استفاده از این فرآیند آبکاری بسیار گران خواهد بود.

بیسموت- قلع: این آلیاژ برای کاربرد های آبکاری در دمای پایین مناسب است. این پوشش قابلیت تر شوندگی خوبی دارد و می تواند تا حدودی تشکیل برجستگی های ریز را محدود نماید. این پوشش با قطعاتی که حاوی سرب است، مناسب نمی باشد. همانطور که گفته شد نقطعه ضعف این پوشش استفاده این پوشش در دمای پایین است.

اگر برجستگی ریز در سطح پوشش برای شما نگران کننده است استفاده از آبکاری سرب- قلع پیشنهاد می شود. این آبکاری آلیاژی می تواند در قطعات الکترونیکی مانند برد چاپی، اتصالات و نیمه هادی ها مورد استفاده قرار گیرد.این آبکاری از یک محیط اسیدی بهره می گیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا اینجا را کلیک نمایید.

مطالب مرتبط

تمام حقوق این سایت متعلق به شرکت پویاب فلز میباشد